Kornskadedyr
Bekæmpelse af kornskadedyr
For privat og erhverv
Listen over insekter, der kan slå sig ned i kornlagre og ødelægge store dele af årets høst er lang. Kornsnudebillen og rissnudebillen er et par af de værste.
Kornsnudebillen
Kornsnudebillen har en længde på 2,5-5 millimeter og en lang tynde snude. Den kan variere i farven rødbrun til sort alt efter alder. Selv om den har vinger, kan den ikke flyve.
Kornsnudebillen lever ikke i det fri, men i kornlagre af f.eks. hvede, havre og byg. Den lægger sine æg i hver sin kornkerne. Ægget udvikler sig til en larve, som fortærer alt inde i kernen. Derefter forpubber larven sig, og efter den har udviklet sig til en bille, spiser den sig til sidst ud af kernen.
Processen afhænger fuldstændig af temperaturen. Kornet kan danne en varm lomme på grund af høj fugtighed. Dette er de perfekte levevilkår for kornsnudebillen, som i sådan et miljø kan udklække lang flere æg end normalt.
Rissnudebillen
Rissnudebillen er noget mindre end kornsnudebillen, men de to arter kan let forveksles. Den bliver mellem 2,5-3,5 millimeter lang, og til forskel fra kornsnudebillen kan den bruge sine vinger til at flyve med.
Rissnudebillen stammer oprindeligt fra troperne, hvor den lever af kornet på markerne. På grund af klimaet lever rissnudebillen ikke på markerne i Danmark, men den optræder på kornlagre i forbindelse med importerede kornprodukter.
Rissnudebillen formerer sig på samme måde som kornsnudebillen. Der er dog den afgørende forskel, at rissnudebillen formerer sig mere end dobbelt så hurtigt. Lige som kornsnudebillen kræver den en vis temperatur for at kunne overleve.
Forvolder stor skade
Uanset hvad insekterne hedder, forvolder de stor skade på kornet. Deres ødelæggelser begrænser sig ikke til det korn, de spiser, og det korn, deres larver vokser i. Når disse insekter flytter ind, er der risiko for, at deres tilstedeværelse giver både skimmelsvamp og toksiner i kornet, og så kan hele årets høst gå til.
Klik for at læse mere om korngasning og forebyggende behandling